MENÜ

Vásárlási információk

 

Ha kiválasztottad a számodra ideális hörcsögöt akkor vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim egyikén:

E-mail: horcsogsziget@gmail.com

 

Email-ben részletes tájékoztatást kapsz a hörcsögről, árakról és az elvitelről.

Átvétel: Szigethalom és környező települések valamint Budapest egyes részei.

A hörcsögöket legkorábban 4-5 hetes korban lehet elvinni,az elvitel időpontja függ az alomszámtól,fejlettségtől stb.

Elvitelnél a hörcsöghöz adunk:

- szállításhoz doboz mindig tudunk biztosítani, ha szükséges.

- származási lap(továbbtenyésztéshez szükség szerint)

- számla

- tartási és táplálási útmutató

Amit tőlünk is megvásárolhatsz a hörcsögödnek: (kérlek jelezd előre mire lenne szükséged és tájékoztatunk emailben fotókkal és árakkal)

- ketrec

- etető,itató,házikó

- forgács

- főeleség és kiegészítő eleségek

 

 TARTÁSI INFORMCIÓK

 

Tartható terráriumban is és ketrecben is; ennek mérete legalább 40X40 cm legyen,de én ennél nagyobb helyet javaslok.Az állatvédelmi törvény szerinti 30 liter számukra a minimális élettér ! A hörcsögöknek a 20-25 °C ideális. Télen se legyen hidegebb 18 °C-nál. Ne érje őket huzat, vagy közvetlenül tűző napfény.A terráriumot rendezzük be úgy, hogy a hörcsög ne unatkozzon. Kell tehát házikó, mókuskerék, wc-papír guriga (alagútként), itató (golyós önitató), fogkoptató.Alomként megfelel a faforgács, de örül a szénának és a csutkaalomnak is.Fontos,hogy a forgács pormentes legyen.Nagyon szeretnek csincsillahomokban fürdeni.

 

Naponta tisztítsuk ki a terráriumot; vegyük ki a nedves forgácsot, és cseréljük a romlandó ételt. A teljes almot hetente cseréljük,a terráriumot teljesen tisztítsuk ki,fertőtlenítsük. Nem érzékeli a veszélyt jelentő magasságot; erre vigyázni kell. Ezért és mozgékony természete miatt könnyen leesik az asztalról vagy a székről. Mindezek miatt csak talajon, vagy ahhoz közel játsszunk vele. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat. Ilyen esetben ne háborgassuk.

 

 A szakirodalom szerint az egészséges hörcsögök 3 évig is élhetnek.Átlagos élettartamuk kb 1,5-2,5 év.

 

 Táplálása

A törpehörcsögöknek többféle magkeveréket lehet kapni.Fontos,hogy jó minőségű eleséggel tápláljuk őket.Emellett adjunk neki zöldséget és gyümölcsöt. Kedvencei a sárgarépa, kígyóuborka,paprika,alma,körte stb. Ne adjunk déligyümölcsöket, erős paprikát, hagymát, és krumplit keményítőtartalma miatt és K betűs zöldségeket.Fontos a megfelelő fehérjebevitel:sajt,tejföl,túró,lisztkukac.Ivóvizét naponta cseréljük. Használhatunk golyós önitatót.Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá !

 

 Ha jönnek a kicsik..

 Érdemes feljegyezni a párzás időpontját, mert ebből kiszámolhatjuk a szülés várható idejét. A vemhes nőstény láthatóan aktívabbá válik, testsúlya megnő. Mindent elraktároz a várható kicsiknek. Fészket épít.. Ebben az időszakban nem ajánlatos fölöslegesen háborgatni, inkább azzal segítsünk neki, hogy tápanyagokban, vitaminokban gazdag eledelt rakunk minden nap az etetőjébe és a fehérjebevitelről se feledkezzünk meg,. A vemhesség ideje 17-22 nap. A szülést valószínűleg nem fogjuk látni, csak a kishörcsögök csipogó hangjából következtethetünk az eseményre.Lehetőség szerint az első 5 napban ne zavarjuk őket,lehetőleg ne takarítsuk az első héten a terráriumot.

 A picik csupaszon és vakon jönnek a világra, teljesen kiszolgáltatva anyjuknak. 3 hétig szopnak, de már 7-8 naposan már szilárd táplálékot is magukhoz vehetnek. Szőrük kb. 5 naposan kezd kiütközni, szemük kb. 12 naposan nyílik ki. Ekkor már egyedül is elhagyják a fészket. A 15. naptól kezdve már nagyon szórakoztatóak, játékosak. Ajánlatos őket a 22. napon nemek szerint szétválogatni, mert a 30-35 napos példányok már teherbe eshetnek! Ez sem az anyának, sem a kicsiknek nem lenne jó, mivel a korai szülés magában hordozza a kannibalizmus veszélyét (a túl fiatal állatoknak kevés az anyatejük, ezért felfalhatják újszülött kicsinyeiket).

 Bármennyire is aranyosak  a kicsi hörcsögök csak akkor szerezzünk be hörcsögünknek egy társat,ha utána a kicsi hörcsögöknek megfelelő gazdit tudunk találni !

 

Betegségek

 A megfelelő körülmények között tartott és jól táplált hörcsögök ritkán betegszenek meg.Sokszor a rossz tartási körülmények miatt betegszenek meg.A leggyakrabban atkás bőrbetegség alakulhat ki a gyenge minőségű poros forgács alom miatt. Ekkor a hasról a szőr kihullik és fokozott vakaródzást válthat ki.Cseréljük ki a forgácsot pormentes forgácsra,pelletre vagy papíralomra,csutkaalomra.

Előrfordulhat a poros forgácstól,huzattól szemgyulladás,ami könnyen gyógyítható szemcseppel(állatorvosnál kapható).

Gyakoriak még a töréssel és zúzódással járó balesetek. Figyeljünk oda, hogy talajközelben játsszunk vele, mert nem érzékeli a távolságot és leugrik még a számára veszélyt rejtő magasságból is.A másik veszélyforrás,ha beleakad a lába a ketrec rácsai közé.A verekedéssel járó sérülések,sebek elfertőződhetnek,ezért fokozottan figyeljünk a párban tartott hörcsögökre.

A kalciumhiány táplálkozási probléma, melynek következtében a csontok törékenyebbé válhatnak. Ez megelőzhető a kalcium étrend kiegészítésével, pl.: különféle vitaminos rágó, fogkoptató kövek.

 Az emésztőrendszer megbetegedését hasmenés jelzi. Figyeljünk oda, hogy a megrohadt zöldségeket távolítsuk el. Mindig friss táplálékot adjunk enni. A beteg fogak miatt tályogok is kialakulhatnak a fogmederben,így ha erre gyanakszunk mielőbb keressünk fel egy állatorvost.

 Fontos megemlíteni,hogy a cukorbetegség nemcsak az embereknél okozhat problémát,hanem kedvenc állatainkat is megbetegítheti.A hörcsögök közül a törpehörcsögöknél gyakoribb probléma,mint a szíriai aranyhörcsögöknél.Főleg a campbell,a dzsungáriai és a kínai törpehörcsögöknél fordul elő.A dzsungáriai törpehörcsögöknél elsősorban a mandarin színű hörcsögökre érdemes odafigyelni hízás esetén.

A cukorbetegség tünetei: 

  • túl sok folyadékbevitel
  • nagy mennyiségű vizelet(a ketrec,terrárium a vizelettől különösen büdös,acetonos szagú)
  • fokozott étvágy
  • hirtelen fogyás/hízás
  • különböző hangulatváltozás(harapás,több alvás stb)

 Hörcsögteszt: a cukorbetegséget vizelet teszttel lehet megnézni.Ha a teszt(glükóz és keton szint) pozitív érdemes egy állatorvos tanácsát kikérni !

Étrend cukorbeteg höriknek:Fontos a megfelelő összetételű magkeverék :magas fehérje és rost tartalmú legyen,de alacsony szénhidrát és zsírtartalmú legyen.Emellett figyelni kell,hogy a magkeverékben és nasikban mekkora a cukor,méz tartalom.

Zöldségek közül az uborka,brokkoli,zeller és a paprika ajánlott cukorbetegség gyanújakor.

És nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg egy kis testmozgásról sem(kerekezés),hogy hörcsögünk sokáig velünk legyen.

 A bundája jelzi egészségét, szép, sima, fényes szőr esetén nincs mitől tartani, de a hulló, fénytelen szőr valamilyen problémára enged következtetni. Ebben az esetben megpróbálkozhatunk multivitaminos készítmény adagolásával. Ha nem javul állapota, akkor mindenképpen vigyük állatorvoshoz.Egy másik csoportja a betegségeknek genetikai eredetű,ezek rendszerint különböző daganatok amelyek gyógyulási esélyei minimálisak.a beteg a hörcsögünk mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak !

 

 Milyen nemű a hörcsögünk?

 Rengeteg probléma adódik abból, hogy sok helyen nem tudják megállapítani a hörcsög nemét. 

Ez több okból is kellemetlen! Hiszen rengeteg nem kívánt alom születik.A másik probléma,hogy ha egynemű hörcsögöket adnak el párként,ami verekedésekhez vezet és a hörcsögök kisebb-nagyobb sérüléseivel járhat.
Ezért nagyon fontos,hogy tudjuk milyen nemű a hörcsögünk.

Nézzük a nemek közti különbségeket: 

Az ivarérett hímeknek általában szembetűnően nagy heréi vannak,de a fiatal állatoknál ez még nem látszik,mert nem érték még el a felnőttkort. Általában a fenék formáján is láthatjuk, hogy a hímnek sokkal formásabb , "kidudorodik", míg a nőstényeknek inkább laposabb, a farok miatt inkább kissé háromszög alakra emlékeztető feneke van.

Emellett feltétlen meg kell néznünk a nemiszerv és a végbélnyílás közötti távolságot. A nősténynek  jól láthatóan kisebb a távolság a nemiszerv és a végbélnyílás között, míg a hímnek körülbelül kétszer akkora.Ha mindezek ellenére sem vagyunk magabiztosak a hörcsögünk nemében, akkor több dolgot is tehetünk.

1.) Mindenképpen tartsuk külön a vásárolt/örökbefogadott hörcsögöket

2.) Vizsgáltassuk meg őket egy megbízható állatorvossal

3.) Egy megbízható tenyésztőtől kérhetnek segítséget az állat nemének megállapításához,akár egy jó fotó elküldésével is tudnak a tenyészetek ebben segíteni.

 

Asztali nézet