MENÜ

Ezen az oldalon olyan témákat szeretnék megosztani,ami hörcsögök tartásáról és egészségmegőrzéséről ad bővebb információkat.

 

D-víz - Csökkentett deutérium- tartalmú víz

(forrás:www.allatpatika.hu)

 A daganatos megbetegedések igen nagy gyakorisággal fordulnak elő kisállatok körében, a gyógyulásukat szolgáló eszköztár ellenben meglehetősen korlátozott. A humán gyógyászatban alkalmazott kezelések közül elsősorban a műtéti megoldások jönnek szóba, radiológiai- és kemoterápiás kezeléseket többnyire nem alkalmazzák az állatorvosok. Komoly áttörést hozna az állatgyógyászat területén is, ha sikerülne olyan, széleskörűen adagolható készítményt találni, melynek hatékonysága felveszi a versenyt a kemoterápia és a sugárterápia hatékonyságával és kiegészíthetné a műtéti kezelést. Ezt az igényt elégítheti ki az új daganatellenes állatgyógyszer, mely a deutérium megvonás elvén mûködik. A készítményt a megfelelõ dózisban ivóvízként kell alkalmazni. Az állatok szívesen fogyasztják, a kezelést jól tolerálják.

A gyógyszer hatásmódja eltér az eddig alkalmazott daganatellenes gyógyszerekétõl. Szemben a citosztatikumokkal, melyek toxikusak a daganatos és egészséges, osztódásban lévõ sejtekre egyaránt. A D-víz hatására csökken az állatok szervezetében a deutérium mennyisége, ami nem ártalmas az egészséges sejtekre, de a tumoros sejtek nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudják tolerálni ezt a változást, ami a pusztulásukat eredményezheti. Az elmúlt években számos alapkutatási eredmény született, mely igazolta a deutérium megvonás daganatellenes hatását. A készítmény hatékonysága már az elsõ vizsgálatok után nyilvánvalóvá vált. Az első kezelésbe bevont állat egy lymphoid leucosisban szenvedõ, 9 éves, kandúr macska volt. A macska apatikus, gyenge, lesoványodott állapotban került az állatkórházba (4ttkg), a kezelés kezdetén mesterségesen, fecskendőn keresztül kellett adagolni a készítményt. A kezelés hetedik napján a macska egyedül ivott, élénkebbé vált, néhány nap múlva önállóan táplálkozott. Három hét kórházi kezelés után a megnagyobbodott nyirokcsomók tapinthatóak voltak ugyan, de egyéb, az alapbetegséggel összefüggõ tünetet nem tapasztaltak. A macska állapota ezt követõen rohamosan javult. A 6. hónap után elvégzett kórszövettani vizsgálat nem tudta igazolni a lymphoid leucosis tényét. Két évvel a betegség megállapítása után az állat egészséges és jó étvágyú volt, testtömege 9 kg. Hasonlóan jó eredményt értek el emlõtumoros kutya kezelése során. Például egy kutya, melynek primer tumor mérete 10 x 6 cm volt, emellett számos 2-3 cm-es kisebb áttét is tapintható volt. A kezelést követően először a kisebb áttétek teljes regressziója következett be 1-2 hónapon belül. A primer tumor térfogatcsökkenésével párhuzamosan. 9 hónap múltán a primer tumor mérete 3 x 2 cm-re csökkent, amit műtéti úton eltávolítottak. A D-víz alkalmazásával jelentősen javulhatnak daganatos kisállatok túlélési és gyógyulási esélyei.
A kezelés ideje alatt javasoljuk az állat száraz koszton tartását, ezzel is csökkentve a normál deutérium- tartalmú víz bevitelét az állat szervezetébe. Az alkalmazás során mellékhatásként bágyadtság, aluszékonyság jelentkezhet, mely a kezelés előrehaladtával általában 2-3 héten belül csökken, illetve megszűnik.
A részletes használati útmutató segítséget nyújt a megfelelő dózis kialakításában.
Alkalmazási módja: A készítményt ivóvízzel hígítva, ivóvízként kell alkalmazni.
Alkalmazási útmutató: A napi mennyiséget 2-3 részletben elosztva javasolt megitatni az állattal. Kitöltés után rövid időn belül elfogyasztandó, hosszabb ideig a levegővel érintkezve a készítmény összetétele előnytelenül változik. Amennyiben a kitöltött adagot 4-5 órán belül nem itta meg az állat, akkor már nem javasolt a felhasználása. A palackot minden használat után gondosan zárjuk vissza! A készítmény alkalmazása vemhesség alatt ellenjavalt. Melanoma esetén gyógyító hatás nem várható.
Nem kívánatos hatás: Az alkalmazás során mellékhatásként bágyadtság, aluszékonyság jelentkezhet, mely a kezelés előrehaladtával általában 2-3 héten belül csökken, illetve megszűnik.
Kezelési idõ Vetera-DDW-25 és ivóvíz keverési arány
1-2. hónap          0,5 l D-víz + 0,5 l ivóvíz
2-4. hónap          0,6 l D-víz + 0,4 l ivóvíz
5-6. hónap          0,7 l D-víz + 0,3 l ivóvíz
7-10. hónap         0,8 l D-víz + 0,2 l ivóvíz
11-14. hónap         0,9 l D-víz + 0,1 l ivóvíz

 Testtömeg kg-ra vonatkoztatott napi adag a hígított készítménybõl:

 • 1-5 ttkg: 25-75 cm3
 • 6-10 ttkg: 75-150 cm3
 • 11-15 ttkg: 150-300 cm3
 • 16-20 ttkg: 300-400cm3
 • 21-30 ttkg: 400-500 cm3
 • 31-40 ttkg: 500-600 cm3
 • 41-50 ttkg: 600-750 cm3
 • 51-60 ttkg: 750-1000 cm3
 • 61 ttkg felett: 1000-1500 cm3

 

Élelmiszertermelő állatok nem kezelhetõk.
in-bottom: 0px;">Gyermekek elől elzárandó.
Bontatlan csomagolásban, 25 fok alatti hőmérsékleten, fagymentes helyen, fénytől védve, a gyártástól számított 6 hónapig eltartható.
(Idézve: Kutyaszövetség újságból)
 

 

Cukorbetegség hörcsögöknél

 Sajnos Magyarországon még nem fektetnek nagy hangsúlyt erre a problémára,nemúgy mint más országokban ,de remélem idővel itthon is fontos lesz,hogy egészséges hörcsögök kerüljenek a gazdikhoz.

 

 • Németül:

   

   

   

Külföldi weboldalak:

http://www.zwerghamster.de

http://www.diebrain.de

 

 

 

Asztali nézet